Kik lesznek 2013 popzenéjének messiásai?

Itt egy újabb év, ami ismét temérdek mennyiségű jó zenéről fog szólni, csak éppen a rádióban nem fogjuk hallani őket, mert hát ilyen ez a popszakma. Persze ha Önök a popszakma marketinges hátszéllel megtolt, komolyan nem vehető előadóira kíváncsiak, akkor tekerjenek bármelyik kereskedelmi adóra, vagy lapozzák fel az aktuális MAHASZ-slágerlistákat bátran! Amennyiben viszont szeretnek felfedezni olyan neveket, akiket nem pökhendi producerek tetriszeztek össze, mert van saját hangvételük, kiállásuk, karizmájuk, és mindennek tetejében még ügyesek is, akkor jó helyen járnak – a továbbiakban ugyanis kísérletet teszünk arra, hogy megsaccoljuk, kik robbantanak majd jó dalokkal az előttünk álló hónapokban.

Hogy ezt milyen módszerrel tesszük? Egyszerű: egyrészt átfutottuk a zenei szaksajtó és a független zeneblogok jóslatait, másrészt elvakult zenebuzikként hozzátettük a magunk tippjeit is. Jöjjön hát! Azaz jöjjenek! A reménységek!

AlunaGeorge, a brit főváros ígérete

Csillogó. Borzongatóan futurisztikus. Valami, amire boldogan szexelhetsz. Ilyen bíztató jelzőkkel illették Aluna Francis és George Reid tavaly felszínre emelkedett londoni duóját a kritikusok, és nem ok nélkül tették, hiszen „intelligens” R&B-jükből csak úgy árad az őszinte mesterkéletlenség. Abszolút szerethetők, nem nehéz elképzelni róluk, hogy még egy csúcsidős dugóban vagy a fodrászolló alatt is somolygásba görbítenék bárkinek a száját – rájuk nagyon érdemes lesz számítani ebben az évben.

King Krule, a lírai vörös ördög

Archy Marshall a maga 18 évével már most olyan énekes-dalszerző nagyságokat idéz, mint Bob Dylan vagy Morrissey – mármint a tehetségét illetően, egyéni karaktere ugyanis bőven van, nem is akármilyen: a rőt üstök alól olyan nyegle-szerű, karakán, nem kevés feszültséget rejtő énekstílusban száll elő a dal, hogy képtelenség mellette szó nélkül elmenni. Letaglózó és felettébb ígéretes.

Haim, a kaliforniai hugicák

Sokak mellett a BBC is évről-évre igyekszik megjövendölni a következő 365 nap zenei pionírjait, és 2013-as előterjesztéseik dobogós első helyén végzett a három Los Angeles-i lány, akik nem ám csak barátnők, hanem egyenesen édestestvérek, bizony. Hatásaik között a TLC-től Britney Spears-en át a Strokes-ig említenek neveket, amit azonban saját kútfőből előadnak, az egyszerűen csak egy örömteli, meggyőző rockzene. Idén jön is a debütalbumuk, amit már kéztördelve vár a szakma. Ez alapján nem csodálkozunk:

Woodkid, aki eredetileg rendező

…és többek között a szintén az elmúlt években sikeressé vált, melankolikusan szexi énekesnő, Lana Del Rey Born To Die című számához rendezett videoklipet (mint Yoann Lemoine, mert ez az ő tisztes polgári neve), ráeszmélt, hogy esetleg szívesen zenélne is. És milyen jól tette! Ezt a dalt például nem csak ő rakta össze és énekelte fel, de a fantasy-szerű videót is maga forgatta hozzá. Jóhogy.

Mykki Blanco, a queer-rap királya

Óriási fejlemény, hogy a tesztoszteronszagú hip hop műfajában, amiben a homofóbia teljesen elfogadott normának számít, az elmúlt években elkezdett felemelkedni egy olyan mikroszíntér, ahol a másságukat felvállaló, sőt, azt fricskává és fegyverré formáló rapperek egyre ügyesebben mutatják ki a foguk fehérjét. Közéjük tartozik a nyíltan meleg Mykki Blanco is, aki ugyan tavaly kijött egy albummal, de az alábbi szám miatt egyszerűen muszáj itt is említést tennünk róla: hát van olyan, akit ez a zene nem sodor magával? És a még nagyobb kérdés, szexuális indíttatásoktól függetlenül: felerősödik-e ez a kreatív irány a hiphopban? Ráférne.

Foxygen, akiket még apáink is meghallgatnának

Hogy miért merészeljük ezt mondani? Hát mert a hatvanas évek pszichedeliájával átitatott zenét játszó, kísérletező kedvvel felajzott (és nem nagyon ismert) kéttagú középiskolai zenekarból mára a hangzását kiegyenesített, de azért még okosan trükköző formáció lett, ami képes ma is érvényes dalokat alkotni. Figyeljük csak meg a blikkfangos váltásokat, aztán ha tetszik, hallgassuk meg a most kijött első hivatalos nagylemezüket, a We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic címűt!

Laura Mvula, Birmingham soul-reménysége

Iszonyatosan telített piac az egyszemélyes női énekeseké – na de egy ilyen túlcsorduló tömegrendezvény tetejére is könnyedén képes lehet belebegni Laura Mvula, akiről egy neves brit zenei újságíró azt találta mondani korábban, hogy olyasmi, mint „Billie Holidayt hallani a Beach Boysszal.” Izgalmas új hang, izgalmas jelenléttel, kíváncsian várjuk első hosszanjátszós albumát.

Tom Odell, aki Elton John-on nőtt fel

Számos nevet idebökhetnénk még, de ha egy blogposzt nem is véges, a figyelem az, úgyhogy zárjuk a tippelősdit egy 22 éves angol tehetséggel, aki tavalyelőtt bukkant fel istenigazából, de három hónapon belül már jön is az albuma, és odafigyelnünk érdemes lesz – rá is.