Solange Knowles-tól Killer Mike-ig: a hét videoklipjei

Blogunk eddig főleg csak lemez- és koncertkritikákkal foglalkozott, de most már igazán nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy képi tartalmak dolgában is ellátnak minket a világ zeneipari szakmunkásai. Elképzelhető, hogy hagyományt teremtünk ezzel, meg az is, hogy nem, mindenesetre most szeretnénk bemutatni néhány arra érdemes videót a mögöttünk álló hét terméséből.

Kezdjük is mindjárt Beyoncé húgával, Solange-zsal, akire nem esett ugyan annyi rivaldafény, mint a menedzserpapa szőke kedvencére, meg nem is vették be korábban a Destiny’s Childba (beugró volt csak, amikor Kelly Rowland eltörte a lábujját), de talán ez a legjobb, ami történhetett vele, mert most például egy ilyen remek, szerethető dalt és videót tett közzé a jövőre várható, szám szerint harmadik nagylemezéről – a képsorok a dél-afrikai Fokvárosban lettek rögzítve:

A Menomena egy experimentális indie rockban utazó csapat, két tagja van csak, de mégis eléggé ügyesek, hiszen ha úgy esik, még hangszert is cserélnek. Justin Harrist és Danny Seimet persze nem kell mindenkinek ismernie, ettől még lehet élvezni a Plumage című számukhoz készült alábbi videót, ami a rendező, Trevor McMahan szerint „a csapat zenéjében fennálló csodálatos konfliktust illusztrálja, a hangszerek és ötletek aurális harcát.” Mindezt ráadásul úgy mutatják be, mint egy spagettiwestern-es párbajt. Zseniálisan egyszerű.

A tavaly elhunyt kivételes tehetségű, de túl sok démonnal küzdő Amy Winehouse újbóli felbukkanásával talán senki nem számolt, legalábbis nem egy klipben. Az (e sorok elfogult írója szerint egy Nina Simone-hoz vagy Aretha Franklinhez is bátran hasonlítható) énekesnő most mégis kapott egy kisebb szerepet a rapper Nas oldalán, igaz, csak amolyan megemlékezés-szerűen, egy bár falára vetítve, ahol a queens-i hip hop tekintély egy pultost alakít. Nem egy kiugró és felejthetetlen videó, de szerintünk ezzel a párosítással bizony itt a helye.

Csak hogy ne hagyjuk betevő nélkül az absztrakt villódzások szerelmeseit sem, a következő, hószállingózós-nintendós-színes-szimpatikus klip nekik szól – az elkövető az angol AlunaGeorge duó (mert igen, amúgy egy zenefanatikus fiúról és lányról van szó). Ők egyébként visszafogott elektropopot csinálnak, érdemes odafigyelni rájuk.

Aki idáig legörgetett, az megérdemli a következőt, mert így a végére hagytuk a legerősebb versenyzőt. Killer Mike egy rapzenei előadó, de ez senkit ne tántorítson vissza attól, hogy megnézze ezt a négy percbe sűrített sztorit (már csak azért sem, mert emberünk idei lemezét agyondícsérték a kritikusok). Eksztatikus, paranoid, drámai animációval aláaknázott rövidfilmről beszélünk, ami Ronald Reagan érdemtelenségeit veszi sorra. Aki nem érti az angolt, még az is sok mindent megérthet belőle, úgyhogy hajrá, ezzel zárjuk a posztot: