Rokonszenves lepedőakrobatika és táncoló Thom Yorke: a hét videoklipjei

Minthogy a világ zeneipari szakmunkásai az elmúlt héten sem tétlenkedtek, szüretelünk kicsit a termésükből – a fenti pillanatkép természetesen ezek egyikéből származik. Merő izgalom, tudjuk, úgyhogy mutatjuk!

Kezdjük két nagyágyúval, azok közül is a nagyobbal: a popzene legendás kaméleonja, az öt évtizedes munkássága során többször alakot és műfajt váltó David Bowie tíz év kihagyás után, most március 8-án jelenteti meg új nagylemezét, a The Next Day-t, ami állítólag olyan megfeszült titoktartás közepette készült el két éven át (még komoly stúdiókat is maguk mögött hagytak, amikor megsejtették, hogy az egyik ott dolgozó esetleg leadná a drótot, szóval tényleg szeriőz kommandózás folyt a felvételek között), hogy az már önmagában kirívó teljesítmény a lemezkiszivárogtatós internetek korában. De most mindez már nyilvános, és egy videó is kijött már korábban, de most itt az új, amiben ráadásul az utánozhatatlan Tilda Swinton (Holdfény királyság, Beszélnünk kell Kevinről) főszerepel. Ő az énekes feleségét játssza egy kispolgári környezetben, de a békés életet hirtelen feltúrja a szomszédba beköltöző fiatal, túlmozgásos zenészpár. Vigyázat, belemagyarázós-metaforás videó!

Szintén fontos zenei jelenség a Radiohead feje, Thom Yorke, aki nem csak önállósította magát időközben egy saját albummal (The Eraser, 2006), de miután annak anyagát élőben is színpadra akarta vinni, és ehhez a Red Hot Chili Peppers nagynevű basszistáját, Flea-t, a brazil ütőhangszeres Mauro Refoscót, a híres amerikai session dobos Joey Waronkert és a gyakran a Radiohead hatodik tagjaként emlegetett Nigel Godrichet kérte fel, rájött, hogy hát ez a projekt tudna működni önmagában is. Ezzel megszületett az Atoms For Peace, ami a napokban jelentette meg első albumát, ez pedig az első hivatalos videó tőlük – azaz kifejezetten Yorke-tól, aki már nem először próbálja ki magát a kortárs táncban: a Radioheades Lotus Flower klipjében is csinált már ilyet, igaz, akkor csak egymaga, most meg a japán Fukiko Takase társaságában.

És akkor hadd mutassunk be egy kevésbé ismert párost, a New York-i Matt & Kimet, akik életigenlő, hurráoptimista, fülbemászó dallamokkal házalnak, azokhoz meg izgalmas videókat készítenek. Érdekes, hogy filmet és illusztrációt tanultak egy művésziskolában, ráadásul a zenélést is csak önmaguk kedvéért kezdték el („az a célunk, hogy olyan zenét írjunk, amit szeretnénk hallgatni”), a sikerük hullámai viszont egészen az olyan nagy fesztiválokig sodorták őket, mint a Bonnaroo és a Coachella. Na de vissza az izgalmas videókig: volt már olyan, hogy pucérra vetkőztek a Times Square-en (tényleg), olyan is, hogy egy családi fotózásokat vállaló fényképészt kevertek szürreális kalandokba (ez itt nézhető), ez a mostani pedig egy szűk büdzséből megvalósított három és fél perc, ami új megvilágításba helyezi a lepedőakrobatika fogalmát.