Gyilkos nagyi, duplaarcú mutáns: szürreális videóknak áll a zászló (18+)

szurrealfilterIsmét mutatunk pár klipet, ha már egyszer úgy alakult, hogy van mit mutatnunk, ráadásul ezeket egy tendenciára is fel tudjuk fűzni: a világ kreatív zeneipari szakmunkásai közül ugyanis most egyszerre többen is letették voksukat a kifacsart valóságértelmezések mellett. Ami persze nem véletlen, hiszen az iszonyatosan sok online inger és felgyorsult internet-tempó közepette a szélsőségekkel lehet a legjobban elragadni a figyelmet.

Kezdjük mindjárt Mykki Blancóval, a queer rap kiskirályával, akit már egyszer méltattunk, mint 2013 egyik nagy reménységét – és mint azt az embert, aki meleg létére ér el egyre komolyabb sikereket az alapvetően ostoba homofóbiától kicsattanó hip hop műfajában. Szereti azt is, ha zenéihez bizarr (néha egyenesen ijesztő) klipek készülnek, ez történt most is: az Initiation videójának főszereplője ő maga, de mint groteszk mutáns, aki a feje búbján egy második arcot is hordoz, néha pedig négykézláb közlekedik. Négy percnyi művészhorror, kamu latinnal és vészjósló zenei alapokkal, tessék:

Ali G, Mr. Oizo és az Aphex Twin-féle Windowlicker óta tudjuk, hogy a legnagyobbat azokkal a klipekkel lehet szakítani, amikben olyan karaktereket állítanak kamera elé, akik azonnal, füstölve bélyegeznek bele egy kurva nagyot a memóriánkba. Siriusmo neve talán nem annyira ismert a nagyközönség előtt, de ezután akár az is lehet: a Modeselektor-féle MonkeyTown lemezkiadó kötelékébe tartozó producer ugyanis egy MC Roman nevű nehézsúlyú formát főszerepeltet új videójában: a hosszú szőke hajú, szlávos arcberendezésű ember nagymamákkal gengel és sütizik, beül egy pedikűrre, sőt, még a sarki mosodában is képes tök hitelesen előadni a nagymenőt. Borzalmasan idióta, egyben zseniális öt perc!

Végül itt ez a szuperség, ami a Blatta & Inesha olasz elektronikus páros pulzáló zenéjéhez készült: egy társaság olyan végtelenül gizda medencés partihoz készülődik, amilyennel minden nyári hétvégénket tölteni szeretnénk, csak éppen ez nem nagyon tetszik a csirkét éppen előkészítő szomszéd nénikének. Amit ezután jön, az már korhatáros kontent, ezért kéretik gyerekek elől elzárva tartani – felnőttek viszont bátran csettintgessenek a remek vágások és lassítások láttán!